Bilshoppingsenter åpner snart på Forus

9.05.2016
|

Bilbransjen er i endring. Derfor tar Brødrene Kverneland grep for å være forberedt, og åpner et stort bilshoppingsenter på Forus i september. (film om byggingen)

Det er ganske hårete mål de har satt seg, Kverneland Bil og Toyota Sørvest. Sammen gjør de seg klare til å møte fremtiden. Styreleder og konsernsjef i Kverneland Bil, Ådne Kverneland fortalte Forusmøtet om planene og byggingen av et stor bilshoppingsenter som pågår.

Bærekraftig fremtid

– Bilvirksomheten på Forus tar for mye plass, og vi må øke utnyttelsesgraden. Nå samler vi fire anlegg i Bilhuset. De fire anleggene vi har per nå er på 60 mål. Det er ikke bærekraftig, og de som skal ha så stor plass må ut i periferien, til Gjesdal eller enda lengre. Men vi vil ha ned bilbruken, sier Kverneland.

Nytt konsept

Dermed tok de utfordringen og endrer på sine konsepter. – Nå går vi fra 60 til 19 mål. Med en utnyttelsesgrad på 120 prosent i et 29.000 m2 stort bygg. For oss er det logisk å ligge på Nord-Jæren, og ved å endre konsept klarer vi det innenfor de rammene som finnes.

Alt på et sted

Plank arkitekter har tegnet bygget og Block Berge er totalentreprenør. Konseptet er ”alt på et sted”, hvor brukeren får dekket alle sine behov. Det er 11 bilrelaterte bedrifter som skal inn i konseptet. – Jeg fikk skikkelig sug i magen i starten av planleggingen, men ble etter hvert sikrere på at det er rett, sier Kverneland.

Bilshoppingsenter

Bilhuset har i tillegg til bilbutikkene også med seg selskapene Dekkstra, Strøken Bil, Bilfiks, Bilhuset Skade & Lakk, og stor brukbilbutikk (Bilhuset Brukt). – Det blir merkebutikker for nye og brukte Ford, Volvo, Lexus, Toyota og Mazda, og så kan du velge å gå til uavhengige butikker. Altså et bilshoppingsenter. Du velger det konseptet du foretrekker, sier Kverneland, som også opplyser at dekkhotellet får plass til 30.000 dekk.

Økt konkurransekraft

– Det blir en liten bensinstasjon, med bensin, diesel, hydrogen og vi i Brødrene Kverneland vil ha hovedkontoret vårt der. Fordelen er stordrift, halvert husleie, læringsmuligheter og beste praksis, økt konkurransekraft og mål om økt omsetning. Vi åpner i første halvdel av september.

Bransje i endring

Kverneland Bil Omsetter for 2 milliarder kroner på landsbasis. Tallene for Toyota Sørvest er 500 millioner. Sammen leverer de nå et spennende nytt konsept. – Bilbransjen er i endring, det kommer en strukturell revolusjon de neste 15-20 årene, og nybyggene skal være hensiktsmessige for den nye virkeligheten, sier Kverneland.

Vet ikke hvor det ender

– Det er ikke tvil om at det er risiko i dette, men kollektiv- og privattransport vil vokse sammen. El- og hybrid er på vei, og vi vet ikke helt hvor det ender. Selvkjørende biler kommer. Delebilordninger kommer. Salget vil komme på internett, folk kjøper ikke bare i butikken lengre, sier Kverneland, som sier at bilshoppingsenteret er utgangspunktet for å bli i bransjen.

– Alternativet er å stikke av så fort som mulig, sier han, men vårt valg er å se fremover og tilpasse oss fremtiden.

Comments are closed.