Klar for storsamling i siste nytt av gravemaskiner?

I slutten av mai fylles Forus opp med store anleggsmaskiner, lastebiler og utstyr. Over 5000 interesserte er ventet, når anleggsbransjen samler til messe på Forus.

MEFA Forus4– Vi skal vise frem det siste nye som er på markedet for oss som driver innen bygg- og anlegg, og det betyr en stor og moderne maskinpark. Det blir også litt IT, fordi teknologien også for fullt har inntatt vår bransje, sier Oskar Tore Åsen, regionsjef og Trine Sandneseng i Maskinentreprenørenes Forbund (MEF). (Nr 3 og 4 fv på bildet)

Elever legger grunnlaget

For at alt skal være klappet og klart har MEFA 2016 inngått et samarbeid med VG2-elever ved Øksnevad Videregående skole. De har en litt uvanlig praksis, for de opparbeider en 30 mål stor tomt på Forus for sine fremtidige arbeidsgivere, akkurat der utstillingen kommer 27 – 29. mai. – Det er gratis inngang for alle som er interesserte, så du trenger ikke være i bransjen for å oppleve store maskiner, sier Åsen og Sandneseng.

30 perfekte mål

25 av 60 elever ved VG2-anleggsteknikk får en uke hver kjøre gravemaskiner, dumpere, hjullastere og valsetog. De storkoser seg med oppgaven. De har muligens også litt prestasjonsangst for når hele bygg- og anleggsbransjen samles til Vestlandets største messe, er det nettopp på denne fliken de klargjør på Forus, vis-a-vis golfbanen. Da må underlaget og grusen på det 30 mål store området som Forus Næringspark har stilt til disposisjon være helt perfekt.

Spennende praksis

MEFA Forus3

Harald Pedersen, elev ved Øksnevad VGS

– Det er kjekkere å være her enn på de vanlige skoleområdene hvor vi øver oss. Her får jeg være med på et reelt prosjekt, sier Harald Pedersen. Han er elev ved Øksnevad Videregående skole på andre året. Han storkoser seg med oppgaven og har allerede godt tak på joystickene inne i gravemaskinen. Arbeidet går for fullt, før han skal ut i lære til sommeren.

Rekruttering til fagene

Opplæringskontoret for bygg- og anleggsfagene, OKAB, gleder seg over samarbeidet med skolen og muligheten der elevene får praksis. – For oss er dette en fin måte å profilere bransjen på, og jobbe med rekruttering til fagene. Vi har 78 medlemsbedrifter og jobber med 122 lærekontrakter innen 8 ulike fag. De fleste er anleggsmaskinførere, sier Stig Dybdahl som er daglig leder i OKAB Sør-Rogaland.

Mange maskiner og utstyr

– Vi venter over 100 utstillere, og de kommer med ulike maskiner, lastebiler, transportutstyr og produkter for å vise anleggsbransjen og leverandørene hva som kommer. Det er 185 stander her på området, og det er nesten utsolgt, sier Åsen og Sandseng.

Presisjonskonkurranser

Det blir også arrangert Norgesmesterskap i maskinkjøring for de som går på VG2 i (hjullaster og gravemaskin). – De må vise sine ferdigheter i det å grave ned en kum, tidsbruk, presisjon og kvalitet. Og ikke minst må de levere på HMS, opplyser Jan Vigre som er koordinator ved Øksnevad Videregående skole.

Tøffe tider i bransjen

Tross at mange entreprenører er inne i en vanskelig periode, holder salget av gravemaskiner seg. – Det betyr at mange er optimister med tanke på fremtiden og jobber for å posisjonere seg, mener Odd Magne Rege, opplæringskonsulent i OKAB. Han og resten av teamet som jobber med messen forventer godt besøk og merker at bransjen gleder seg til å vise seg frem.

Alle er velkomne

– Dette er jo en stor happening for hele entreprenørbransjen, og vi skal også ha bankett og prisutdelinger den helgen. Og alle som liker gravemaskiner og andre anleggsmaskiner er hjertelig velkomne. Store og små kan få muligheten til å prøve seg også, sier Rege.

Comments are closed.