Grønn oase på Forus: Dyrker urter, bær og grønnsaker

Midt i asfaltjungelen på Forus vokser urter, stikkelsbær, salat og jordbær. Det er kreative sjeler på spisestedet Matsalen som dyrker mat ved Tvedtsenteret.

– Vi har lenge hatt lyst til å dyrke noe i området, sier daglig leder på Matsalen Rita Laland Jøers og kjøkkensjef Christian Helland Holen. De viser til Forusvisjonen som peker på et grønnere Forus og har en klar appell til bedrifter om å tenke nytt og annerledes. – Det som vokser på Forus trenger ikke kun å være trær i plantet rekke, sier de to.

Kjøkkenhage på Forus

DSC_0222Nå kan deres egen kjøkkenhage by på salat, urter, rabarbra, gressløk og til og med stikkelsbær og solbær. Blant annet. – Gjestene våre blir inspirert til sine egne hager, og vi mener at det går fint an å plante noe spiselig her.

Spirer og gror

Utenfor Matsalen i Tvedtsenteret, på en grønn midtrabatt mellom parkeringsplassen og Lagerveien står det store kasser fylt med jord der det spirer og gror. – Vi tok med litt av hvert hjemmefra og plantet i mai. Både urter og planter har klart seg utmerket siden det har kommet en del regnvann i sommer, sier Jøers og Holen. Det var viktig med planter som tåler litt, kanskje særlig vind.

Kan dyrke overalt

– Forus har vært en matørken og vi ønsker å være en grønn oase som bryter med betong og asfalt. Dette viser at man kan dyrke overalt, sier Petter Mugaas Joakimsen, matfaglig ansvarlig i Herlige Stavanger Restauranter som eier Matsalen.

Gode kasser gir gode planter

Nå mener grønnsaksdyrkerne på Forus at de har vist at man kan dyrke overalt. Kassene de har plantene sine i er ganske høye og holder godt på fukt og samler varme. Slik er det med på å gi bedre vekstforhold til plantene. De friske grønnsakene, salatene og bærene blir foreløpig ikke brukt i restauranten på Forus.

Respekt for råvarene

– Folk kan smake, se og nyte dette rett fra jorden. For oss er dette svært lærerikt, for når du dyrker selv lærer du om råvarer, sårbarhet og holdbarhet. Slik får vi nye perspektiver og får mer respekt for råvarene, når vi skjønner hvilket arbeid som ligger bak gode resultater hos bøndene, sier Jøers, Holen og Joakimsen.

Smaken av Forus

DSC_0221De har planer om å fortsette dyrkingen på Forus. – Vi har gjort dette som et slags lite forprosjekt til en mathappening som snart kommer og viser matmangfoldet på Forus; ”Smaken av Forus”. Dessuten ville vi vise at det er mulig. Urban dyrking er stort internasjonalt, påpeker de tre og nevner spesielt Ron Finley som har markert seg i Los Angeles som urban gerilja gartner. – Han har dyrket overalt i byen og jobbet mye med å ta maten tilbake.

Nå er en liten bit av dette i gang på Forus, der målet er at kanskje flere kan se slike muligheter fremover. Matsalen har sin egen Forusvisjon. Den er ikke bare grønn, men også frodig, vakker og spiselig!

Comments are closed.