Hiv og hoiseilas på Tall Ships Races for 100 barn

29.07.2018
|

Sol, saltvann og lettere piratstemning, er konklusjonen etter at 100 barn og 30 voksne deltok på en seilas med det nederlandske skonnerten Gulden Leeuw.

Som hovedsponsor for Tall Ships Race fikk Forus Næringspark i samarbeid med Røde Kors i Stavanger, Sola og Sandnes anledning til å invitere på seiltur. 30 frivillige fra Røde Kors gjorde seilasen mulig, sammen med mannskapet på Gulden Leeuw.

Dermed ble det en stort sett rolig fredagsseilas på Byfjorden i Stavanger, med noen små tilløp til pirateri inspirert av en viss Kaptein Sabeltann.

Fredag 27. juli er kanskje den vakreste og varmeste sommerdagen i Stavangerområdet noensinne. Og hva passer bedre enn en fjordentur i lett bris en slik dag? Alma (12) og Jone (10) Stødle fra Skadberg i Sola var klare for Tall Ships Races og sin første skuteseilas. De var spente, kunne det bli behov for å klatre i mastene kanskje? (Alma, Grethe og Jone Stødle på bildet)

– Det er spennende å være på seiltur og se alle skutene som ligger i havnen, sier de to, som raskt ble klar over at de ikke måtte opp i høyden. Mannskapene på skonnerten Gulen Leeuw klarte brasene med å heise seil fra nedre dekk, der ungdommene i alderen 7 til 13 ble invitert til å bidra med ren muskelkraft når seilene skulle heises.

Kapteinen samlet alle på dekk før avgang fra Vågen i Stavanger, der han gav en kort brief om sikkerhet og praktisk informasjon, slik at alle hadde kontroll på skipsreglene om bord.

Gulden Leeuw er nederlandsk skute bygget i 1937. Skipet er en av verdens største tremastede skonnerter og ble bygget med tanke på å lære folk opp i seiling. Skipet er like over 39 meter høyt og er 54,5 meter langt.

Gulden Leeuw har et fast mannskap på 24 personer og har plass til nær 60 elever. Når skipet inviterer gjester er det plass til opp til 200 personer.

På akterdekket var det tilløp til kø der to ansiktsmalere hadde basen sin. Etter hvert kom det frem mange flotte ansikts- og kroppsmalerier, der sommerfugler, flaggermus og andre lekre, glitrende kunstverk dekorerte de unge gjesteseilerne. Man kan trygt si at alle som var på med seilturen i regi av Forus Næringspark gikk i land med ny innsikt og forståelse av det å seile.

– Vi i Røde Kors syns det er en meget god idé fra Tall Ships Races og Forus Næringspark å invitere barn og unge med på tur. Ved god hjelp av vel 30 frivillige og bistand til logistikk med transport fra Sola, Sandnes og Stavanger har dette løst seg og blitt en flott dag, sier Grethe Stødle, leder i omsorgsrådet i Stavanger Røde Kors. (I rød redningsvest på bildet under)

De vel 100 barna i alderen 7 til 13 år og fikk servert boller, snop og leskedrikk på turen.

– Vi ser det naturlig å kunne bidra til dette flotte arrangementet som Tall Ships Races, og særlig til denne seilasen som gir barn og voksne muligheter til å seile med en så stor skute, sier Stein Racin Grødem, administrerende direktør i Forus Næringspark.

Forus Næringspark er et interkommunalt selskap, eid av Stavanger, Sandnes og Sola kommuner. Formålet med selskapet er å forvalte felles verdier på Forus, som er landets største næringsområde med 2500 ulike virksomheter og 40 000 medarbeidere.

Forus Næringspark jobber for å sikre gode rammebetingelser i området og å ruste næringsparken for fremtiden. Dette gjelder infrastruktur og transport, grønn utvikling og å bidra til at det er attraktivt å etablere seg og å jobbe på Forus. Les mer her.

Comments are closed.