Romsatellitt under planlegging på Forus

8.03.2016
|

– Alle snakker om verdensrommet. Men la oss gjøre mer enn bare å prate, sier initiativtaker Henrik Jesman Sunde (til venstre) og fikk Sjur Eivind Usken i Creator på Forus med på laget.

Nå inviterer de to til felles lunsjmøte torsdag 17. mars kl. 1100 hos Creator Makerspace for å presentere sine ideer om å lage en nanosatellitt og å få sendt den ut i verdensrommet.

– En nanosatellitt er en liten en kilos satellitt som blir sendt ut i rommet sammen med andre satellitter, forklarer Sunde og Usken.

Fra subsea til verdensrommet

– Hovedmålet vårt er å sjekke ut om vi har kompetanse her i regionen til å gjøre noe ute i rommet. Folk nevner jo subseakompetansen vår og at den også kan brukes i verdensrommet, men stemmer det? Kan teknologien tilpasses? Det er mange spørsmål som de to håper å finne svar på i samarbeid med andre.

Bli med på spleiselaget

Derfor har de laget en skisse der planen er å skaffe 500.000 kroner til prosjektet, og inviterer interessenter til å bli med på å utvikle satellitten. De mener det det er mye kompetanse tilgjengelig. – Nå lager vi dette som et åpent prosjekt der bedrifter er velkomne til å bli med.

Skytes ut fra Russland

Satellitten skal skytes opp via et russisk romselskap og vil bruke 90 minutter på omløpet rundt jorden. Det vil være mulig å ha direkte kontakt med satellitten i rommet i rundt 9 minutter hver runde den går rundt jorda, og dermed hente ned direkte informasjon i løpet av de fire månedene den etter planen svever ute i rommet.

Skaffe direkte erfaring

– Vi ønsker å skaffe oss større forståelse for det å sende ting opp i rommet, vurdere muligheter og samle direkte og hands-on erfaring med hva som skal til og hva vi kan få ut av dette, forklarer de to som ønsker å fullspekke satellitten med teknologi og sensorer som kan levere interessante resultater til de som velger å bli med.

Flere selskaper interessert

Stavanger-baserte Zaptec jobber med elektronikk til flere romfarts-formål og jobber tett med ESA (europeiske romorganisasjonen) og NASA. – Stavanger burde virkelig få seg en egen satellitt og en nano-satellitt er et kult utviklingsprosjekt og fantastisk inspirerende prosjekt for regionen, sier administrerende direktør i Zaptec Brage W. Johansen.

Bakkestasjon

Creator Makerspace holder til sentralt på Forus, like ved Tvedtsenteret. Dette stedet vil bli ”bakkestasjonen” for satellitten. – Her skal vi følge den og holde kontakten med rommet, forklarer Usken.

Utvide nettverket

Bak seg har han et spenstig kreativt kompetansemiljø og tett samarbeid med oppstartsmiljøet i Stavanger Øst med både Mess&Order og Innovation Dock. – Prosjektet knytter også sammen mye av kompetansen som de ulike miljøene i Stavanger sitter på, sier Sunde som har erfaring både fra luftfart og som medgründer av forenklingsbedriften Zoaring.

Nå vil de utvide nettverket og lære mer. – Vi har mye av det vi trenger tilgjengelig, men vil ha med oss flere. Her er det kort vei fra idé til handling, så det blir spennende om vi klarer å stable dette på beina, sier Sunde og Usken.

Om Creator Makerspace:

  • 300 m2 stort prototypeverksted innen tre, metall, elektronikk, 3D, laserkutting.
  • Sterkt økende bedriftsnettverk
  • 10 oppstartsbedrifter
  • 70 betalende medlemmer (etter 3 måneder drift)
  • Kreativt og innovativt miljø med bredt kompetansefelt

Comments are closed.